• EkoŽúr

          • Akčný týždeň sme nemohli zakončiť lepšie ako EkoŽúrom. Naši žiaci zažili úžasný hodinový interaktívny program, ktorého súčasťou boli súťaže, eko-pesničky, eko-fakty, kvíz a krátke videá. Zas sme ukázali, že sa naše decká len tak nestratia. Vytvorili skvelé publikum. Ďakujeme organizátorom a moderátorovi programu Thomasovi Puskailerovi za super zážitok.

          • EKOHRY

          • Dňa 25.04. sa uskutočnili prvé EKOHRY - súťaž o najEKOtriedu druhého stupňa.

            Žiaci sa zmenili na ekonautov, ktorí museli zachrániť planétu Zem. Ich úlohou bolo absolvovať 6 stanovíšť, ktoré preverili ich znalosti z matematiky, slovenčiny, biológie a ekológie. Na záver ich čakala skúška zdatnosti a vytrvalosti v podobe prekážkovej dráhy. Naši žiaci ukázali svoje vedomosti aj šikovnosť. NajEKOtriedou sa stala 8.A, ktorá získala putovný pohár EKOhier. Na druhom mieste skončili žiaci zo 7.A a na treťom mieste žiaci z 5.A.

            Výhercom srdečne gratulujeme.

          • Zelená streda

          • Streda 24.04. sa niesla v znamení ZELENEJ. Na znak, že nám nie je ľahostajná problematika životného prostredia a jeho ochrany, sme sa všetci obliekli do zelenej farby. Zorganizovali sme aj náš prvý SWAP oblečenia. Všetkým, ktorí sa do našej zelenej výzvy zapojili, srdečne ďakujeme.

          • Exkurzia v Centre Národného parku Dunajské luhy

          • Exkurzia Orth an Donau

            V utorok 23.04. sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili exkurzie v Centre Národného parku Dunajské luhy (Donau Auen) v rakúskom Orth an Donau, ktoré ponúka zaujímavý pohľad na prírodu lužných lesov. V barokovom divadle sa dozvedeli ako vzniká lužný les a že Pradunaj tiekol opačným smerom ako dnešný Dunaj. Dozvedeli sa mnoho zaujímavostí o rastlinách a živočíchoch, ktoré sú obyvateľmi tohto ekosystému. V podvodnej pozorovateľmi im spoza skla zamávala vyza veľká. Cieľ exkurzie ukázať žiakom, aké vzácne prírodné bohatstvo máme aj tu na južnom Slovensku v okolí Dunaja bol splnený.

          • Voľnočasová kolekcia oblečenia

          • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli učitelia, žiaci i rodičia. Ponuku nájdete práve teraz na tomto linku: https://www.kraloveskoly.cz/zsshajds/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 9.5.2024. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom! Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR.

            S pozdravom a prianím krásneho dňa

            vedenie školy

          • Výlet do Viedne

          • Výlet do Viedne so žiakmi 8., 9. ročníka a učiteľmi bol úžasný zážitok plný histórie a zábavy. Naše dobrodružstvo začalo už v autobuse, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o dejinách Viedne. Po príchode sme sa ponorili do fascinujúcej atmosféry múzea a objavovali zaujímavé fakty o meste. Poobede sme navštívili záhrady Belvedere a obdivovali nádherné budovy. S postupom času sme cítili únavu, no to nám nebránilo v premenovaní teórie na praktické skúsenosti. Celkový dojem bol úžasný a všetci sme si odniesli skvelé zážitky z nášho výletu.

          • Súťaž o EKO NAJTRIEDU 1. stupňa

          • Dnešná súťaž o EKO NAJTRIEDU 1. stupňa preverila vedomosti, zdatnosť a tímovosť našich mladších EKONAUTOV vo viacerých netradičných disciplínach s enviro tematikou. Zdravé súperenie, vytrvalosť žiakov a hlavne dodržiavanie pravidiel fair-play motivovalo súťažiacich podať čo najlepšie výkony. Nakoniec nasledovalo vyhodnotenie tohto veľkého EKO dňa, v ktorom boli víťazi ocenení putovným pohárom, diplomami a sladkou odmenou.

            Výsledky:

            1.miesto: 4.A (87 bodov)🥇

            2.miesto: 2.A (86 bodov)🥈

            3.miesto: 3.A (84 bodov)🥉

            Víťazom gratulujeme a všetkým ďakujeme za účasť 🍀🍀

          • Akčný týždeň

          • V termíne od 22.04.2024 do 26.04.2024 bude v našej škole prebiehať Akčný týždeň projektu ElektroodpadDopad a Zelená škola. Žiakov i pedagógov čaká bohatý interaktívny program:

            22.4.

            Deň Zeme 🌍🌿🌏- celoškolská brigáda aj s účasťou rodičov a priateľov školy 😊 (z dôvodu nepriaznivého počasia je termín brigády PRELOŽENÝ. Žiaci budú mať tematické vyučovanie).

            23.4.

            1.stupeň - súťaž o NAJ EKOTRIEDU 1. stupňa🍀 (stanovištia s úlohami)

            2. stupeň - exkurzia Orth an Donau (5. a 6. ročník) a exkurzia Viedeň (8. a 9. ročník)

            24.4.

            Zelená streda💚 (všetci budú mat aspoň jednu časť oblečenia zelenej farby)

            1.stupeň - tematické vyučovanie

            2.stupeň - SWAP oblečenia (počas 1 vyučovacej hodiny)♻️

            25.4.

            1.stupeň: projektové vyučovanie

            2.stupeň - súťaž o NAJ EKOTRIEDU 2. stupňa (stanovištia s úlohami)

            26.4.

             Envirokoncert ECO TOUR (1. až 9. ročník v ZUŠ)

            Fotografie budeme pridávať postupne v priebehu týždňa ☺️Plagáty a diplomy k akčnému týždňu vytvorili žiaci na hodine informatiky 👍🤩

          • Zápis prváčikov

          • Každý predškolák sa do veľkej školy veľmi teší. Vie, že sa naučí veľa nového, konečne bude vedieť čítať, písať a počítať ako dospelí alebo ako starší brat, či staršia sestra. Navyše určite dostane novú školskú tašku, po ktorej už tak dlho túži a spozná nových kamarátov, s ktorými prežije mnoho zaujímavých a krásnych zážitkov.

            Od 20.04.2024 do 26.04.2024 na našej škole prebieha osobný zápis prváčikov. Chceme sa touto cestou poďakovať všetkým rodičom budúcich prváčikov za prejavenú dôveru pani učiteľkám počas zápisu do prvého ročníka pre školský rok 2024/2025. Veľmi si to vážime a veríme, že naplníme všetky Vaše očakávania.

            Pani učiteľkám ďakujeme za realizáciu a celkovú organizáciu krásneho zápisu prváčikov.

          • Medzníky 2.svetovej vojny

          • Žiaci 9.A triedy sa dnes zúčastnili okresnej súťaže “Medzníky 2.svetovej vojny”, kde sa umiestnili na krásnom 3.mieste. Týmto by sme im chceli pogratulovať, poďakovať sa im za ich zodpovedný prístup k príprave a popriať im do budúcnosti chuť súťažiť a nevzdávať sa. Pretože tak, ako sa oni učili o minulosti, vkladáme do nich veľkú nádej a vieru v budúcnosť. Aj toto zmiešané slovensko - maďarsko - ukrajinské trio nám dnes dokázalo, že spolupatričnosť a viera v ľudí a vo vedomosti ich môže posunúť ďalej. Ďakujeme chlapci!

          • Okresné kolo súťaže vo vybíjanej

          • Žiačky 7.A, 7.B a 8.B sa zúčastnili okresného kola súťaže vo vybíjanej, kde obsadili krásne 4.miesto. Nechýbali napätie, radosť, motivácia a u niektorých aj trochu strachu, či sa im hra podarí. Nebolo jednoduché vybrať tie najlepšie hráčky, ale dievčatám sa to podarilo a cítili aj viditeľné zlepšenie v porovnaní s minulým rokom. Naše šampiónky sa však nevzdávajú, ale chcú ďalej na sebe pracovať a zlepšovať sa 💪🧡

          • Podpora od UNICEF

          • Nadácia UNICEF podporila 40 škôl na Slovensku s najvyšším počtom žiakov odídencov z Ukrajiny inventárom určeným pre ŠKD. K týmto školám patrí aj Základná škola Smetanov háj Dunajská Streda, a tak aj my sme dostali tuli vaky, zaujímavé knihy a kreatívne výtvarné pomôcky, ktoré určite spríjemnia deťom čas strávený v školskom klube.

          • Sadenie ovocných stromčekov

          •  

            Síce Deň Zeme ešte len bude, ale naši siedmaci, ôsmaci a deviataci vysádzali ovocné stromčeky, ktoré nám sponzorský darovala firma BREST.sk.

            Teší nás, že životné prostredie nie je naším "veľkáčom" ľahostajné.

            Ďakujeme: www.brest.sk

          • Deň rodiny

          • Milí učitelia, žiaci, vážení rodičia a podporovatelia našej školy.Touto cestou Vás chceme srdečne pozvať na Deň rodiny, ktorý sa uskutoční v sobotu 08.06.2024. Príďte zažiť super deň s pestrým programom, zaujímavou tombolou a úžasnými ľuďmi❤️🤩

          • DARUJTE 2 % Z DANE

          • Vážení rodičia,

            Občianske združenie Šikovná sova bolo založené zamestnancami Základnej školy Smetanov háj 286/9 v Dunajskej Strede v roku 2016 a je aj v tomto roku zaregistrované ako samostatný prijímateľ 2 % z dane a tým bude môcť i naďalej finančne podporovať vzdelávanie Vašich detí. 

            Vďaka Vašim 2% z dane z príjmu pre OZ Šikovná sova v šk. roku 2022/2023:

            - najlepší žiaci v prospechu a za reprezentáciu v súťažiach získali odmeny,

            - žiaci si môžu prečítať nové knihy v Školskej knižnici tety Sovy,

            - na Mikuláša, Deň detí či tematickú výzdobu tried si nájdu žiaci sladké darčeky a odmeny,

            - sme dokúpili pomôcky do ŠKD,

            - sme nakúpili náradie a stromčeky v rámci projektu Zelená škola.

            Rovnako veríme, že poskytnutie príspevku 2 % z daní Vás nezaťaží a škole a Vašim deťom to výrazne pomôže. Zároveň nás veľmi poteší, ak oslovíte rodinu a priateľov z Vášho okolia, aby sa pridali k Vám.

            Nakoľko Rodičovské združenie v tomto roku z technických dôvodov nie je prijímateľom 2 % z Vašich daní, prosíme Vás o príspevok pre o.z. Šikovná sova.

             

            Ďakujeme!!!

          • Nová školská kolekcia

          • Máme pre Vás skvelú novinu!

            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve vy (zamestnanci, žiaci, rodičia) kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte na Edupage do 19.4.2024 o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách

          • Netradičná hodina literatúry

          • Na hodine literatúry sa žiaci 6.A triedy venovali fascinujúcej téme - knihám📚📖 a ich príbehom.

            Bolo úžasné vidieť zanietenie detí pri prezentáciách kníh, ktoré práve čítajú. Ich radostná rozmanitosť v záujme o rôzne literárne žánre bola pôsobivá a bolo rovnako úžasné vidieť ako si deti vychutnávajú proces objavovania a učenia sa nových vecí z obľúbených knižiek. Ich schopnosť vyjadrovania sa, záujem a originálny výber kníh nás naozaj prekvapil. Citáty, ktoré spomínali a vzájomné ocenenie prezentácií spolužiakov potleskom, pridalo do atmosféry ešte viac energie a pozitívnej atmosféry❤️. A my dospelí sme sa prostredníctvom našich žiakov vrátili do detských čias... 

          • Školská brigáda

          • Milí rodičia, podporovatelia a kamaráti, pozývame vás zúčastniť sa školskej brigády dňa 22.04.2024 od 08.30 hodiny. Cieľom bude skrášlenie a vyčistenie školského dvora, výsadba drevín🌲🌳 a kvetov🌸, úprava bylinkovej špirály a pocitového chodníka.Prineste si dobrú náladu, kto môže aj VAMI OZNAČENÉ pracovné náradie (hrable, lopaty, motyky..). Veľkú radosť nám urobia aj darované kvietky, bylinky, kríky.O pitný režim bude postarané a veľmi nás potešia Vaše domáce dobroty🤩.Mamičky a babičky sa môžu zapojiť do súťaže o Najlepšiu bublaninu Žitného ostrova. 

            Vopred ďakujeme za Vašu pomoc a Vašu účasť ❤️

          • Exkurzia v Múzeu holokaustu v Seredi

          • Žiaci deviateho ročníka sa dňa 10.04.2024 zúčastnili exkurzie v Múzeu holokaustu v Seredi. Súčasťou exkurzie bola aj prednáška o úteku väzňov Vrbu a Wetznera z koncertračného tábora. Aj táto udalosť pomohla spístupniť mnoho informácií o zverstvách, ktoré sa v tej dobe v koncentračných táboroch diali Prednáška bola odprezentovaná veľmi profesionálne, miestami hnevala, miestami dojímala… Ale dúfame, že aj táto exkurzia pomôže pochopiť našim žiakom váhu situácie počas 2. svetovej vojny a na učivo sa začnú pozerať nielen cez učenie, ale aj cez takúto sprostredkovanú skúsenosť. Žiaci deviatych ročníkov dostali pochvalu za vedomosti, ktoré zdieľali s pani prednášajúcou.

            Ďakujeme pani učiteľkám Lei Baranyai a Diane Szomolai za realizáciu exkurzie a sprostredkovanie histórie v prítomnosti.