• Podujatie -  Noc s Andersenom v Žitnoostrovskej knižnici 31.marca 2023

          •  

             

            Mgr.Renáta Pavlíková a Mgr. Marta Čermáková pripravili žiakov 4.ročníkov na podujatie   Andersenovej noci v knižnici. Ďalší žiaci z tretích ročníkov doplnili záujem, a literárno - tvorivá výprava mohla putovať za poznaním. Ich kroky viedli do Žitnoostrovskej knižnice v Dunajskej Strede.  

            Kultúrne, hudobno-poetické pásmo, 

            pasovanie za čitateľa mládežníckej knižnice,

            rozprávanie ilustrátorky a spisovateľky Danice Pauličkovej

            či bábkové predstavenie divadla Tuš 

            - to všetko tvorilo bohatý program podujatia.

            Výprava skončila večer po 21.00 hodine a odchádzali sme domov plní nadšenia a pekných dojmov. Najviac rezonovalo divadelné predstavenie Pippi Dlhá pančucha v podaní bábkoherečky a dramaturgičky Barbory Kraj Zamiškovej - uchováme v srdci! Bola to radosť! Ďakujeme.

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 30. marca 2023 sme sa zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Žitnoostrovskom osvetovom centre v Dunajskej Strede. Naši žiaci dnes súťažili v III. kategórii v prednese poézie a prózy. Lýdia Anna Ravaszová z 9.A, Soňa Brezovská z 8.A a Alex Nagy zo 7.B boli zaradení do bronzového pásma, František Sebastian Koša zo 7.B sa umiestnil na 3. mieste v striebornom pásme. Našim šikovným recitátorom ďakujeme za reprezentáciu našej školy, za vynaloženú prácu a úsilie. Bol to pre všetkých krásny umelecký zážitok a zároveň poučenie do ďalších recitačných súťaží.

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 29.marca 2023 sme sa zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Žitnoostrovskom osvetovom stredisku v Dunajskej Strede.

            Žiačky piateho ročníka:  Laura Siposová, Karin Marhefková, Dominika Poldaufová sa umiestnili v Bronzových pásmach hodnotenia.

            Pekné skúsenosti!

            Žiaci tretieho ročníka:

            Filip Bíró - v Bronzovom pásme, 

            Oliver Bober - v Striebornom pásme, 

            Alexandra Ocsovay na III. mieste Strieborného pásma, 

            Francesca Romina Minárik na II.mieste v Zlatom pásme.

            Opäť sme videli krásu, potenciál, možnosti.

            Všetkým srdečne gratulujeme!

          • Súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín – školské kolo (II. a III. kategória)

          •  

             

            Dňa 21. marca 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Prednes hodnotila odborná porota, ktorú tvorili Mgr. Zuzana Brathová (vedúca poroty), Mgr. Diana Szomolai a Mgr. Kristína Keszőczeová.

            Umiestnenie:

            V II. kategórii (poézia) získala prvé miesto Karin Marhefková (5.A), druhé miesto Laura Siposová (5.A).

            V II. kategórii (próza) získala prvé miesto Dominika Poldaufová (5.A), druhé miesto Zara Šmeringová (6.B) a tretie miesto Petra Brezovská (5.A).

            V III. kategórii (poézia) sa umiestnila na prvom mieste Lýdia Anna Ravaszová (9.A), na druhom mieste František Sebastian Koša (7.B), na treťom mieste Karolína Kovářová (8.A).

            V III. kategórii (próza) získala prvé miesto Soňa Brezovská (8.A), druhé miesto Alex Nagy (7.B) a tretie miesto Martina Zipserová.

            Žiaci podali veľmi pekný výkon a poskytli nám nevšedný umelecký zážitok. Všetkým zúčastneným ďakujeme a výhercom srdečne blahoželáme.

          • BANKA V ROKU 2023 OČAMI ŽIAKOV

          • Piatok 17.03. bol naozaj netradičný. Žiaci 7.B triedy pod vedením p. učiteľky RNDr. Eriky Bobákovej verejne prezentovali projekt BANKA V ROKU 2023 OČAMI ŽIAKOV na otvorenej hodine matematiky.Súčasťou prezentácie žiakov pre širšiu verejnosť bol návrh založenia 2 bánk, prezentácia ich loga a sloganov, návrh bankových produktov, služieb a marketingu banky. V  navrhovaných bankových službách žiaciprezentovali svoje nápady a vedomosti o úrokovaní a počítaní percent.Formou otvorenej hodiny matematiky sa prepojila matematika s bankovou praxou, maximálne sa využili medzipredmetové vzťahy matematiky, výpočtovej techniky, grafického dizajnu a tímovej spolupráce.Prezentácia žiakov sa uskutočnila v spolupráci s p. riaditeľkou ČSOB banky, ktorá projekt na záver vyhodnotila. Pozvaní boli aj rodičia účinkujúcich žiakov. 

          • Riaditeľské voľno - piatok 24.03.2023

          • Riaditeľka Základnej školy, Smetanov háj 286/9, 929 01  Dunajská Streda podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            p o z a s t a v u j e

            prevádzku školy a poskytuje žiakom deň voľna z dôvodu osláv Mestského dňa pedagógov.

            v piatok 24. marca 2023.

          • Riaditeľské voľno 5.-8. ročník - 22.03.2023

          • Riaditeľka Základnej školy, Smetanov háj 286/9, 929 01  Dunajská Streda podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            p o z a s t a v u j e

            prevádzku školy a poskytuje žiakom 5.-8. ročníka deň voľna z organizačných dôvodov - Testovanie9 2023

            v stredu 22. marca 2023.

          • Tvorivá dielňa

          • 13. marca sa v priestoroch našej školy uskutočnila tvorivá dielňa v rámci projektu  III. Kreatívne na osvete – Divadlo od A po Z. Žiaci pod vedením p. doc.Mgr.art.Mgr. Barbory Krajč Zamiškovej, ArtD vytvárali bábky z rozličných materiálov musíme uznať, boli veľmi kreatívni a šikovní.

          • Zážitkovo s Petrom Adamovom

          • Zážitkové vyučovanie sa stáva novým trendom vo vzdelávaní, preto sme s radosťou privítali Zážitkovo s Petrom Adamovom a to bol naozaj skvelý zážitok Deti sa s pani učiteľkami dosýta nasmiali, zaspievali i zahrali na ľudových nástrojoch.

            Ďakujeme p. Janke Kollárikovej za sprostredkovanie predstavenia plného spontánnej radosti a smiechu.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Po dlhej prestávke, v dňoch 06. – 10. marca 2023 sa žiaci 8. ročníka našej školy zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Výcvik sa uskutočnil na Májekovej chate v lyžiarskom stredisku Malinô Brdo. Lyžiarsky výcvik môžeme hodnotiť pozitívne, pretože na začiatku kurzu bolo len zopár lyžiarov, ale v piatok absolvoval každý žiak jazdu na vleku a zjazdil kopec za pomoci inštruktorov. Žiaci si užili každý večer zaujímavý program a posledný večer aj diskotéku, navštívili sme krásnu dedinku Vlkolínec. Veríme, že žiaci, ktorí absolvovali lyžiarsky výcvik, budú môcť uplatniť svoje lyžiarske zručnosti aj v budúcnosti a že budú na tento spoločný týždeň príjemne spomínať.

          • Tréneri v škole

          •  

            Od septembra tohto školského roku sa aj naša škola zapojila do programu Úradu vlády SR „Tréneri v škole“. Program pomáha žiakom a učiteľom 1.stupňa ZŠ skvalitniť a zatraktívniť hodiny telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby a upevňovať vzťah detí k pohybu. Inovatívne hodiny vedie trénerka Hajnalka Tóthová v tandemovej spolupráci s učiteľkami 1.stupňa. Zapojením sa do tohto programu základná škola získala špeciálnu sadu športových edukačných pomôcok a metodický materiál k inovatívnemu vyučovaniu telesnej a športovej výchovy.

             

          • Valentínsky box

          • Dňa 14. februára zástupcovia školského parlamentu otvorili Valentínsky box. Všetky odkazy sa roztriedili a zaniesli adresátovi. Očakávania boli obrovské.

             

          • HICAST

          • Žiakom, rodičom, učiteľom, priateľom školy i širokej verejnosti s veľkou radosťou dávame do pozornosti školský podcast, na ktorom sa budú podieľajú naši žiaci pod vedením p. učiteľa informatiky. V pravidelných intervaloch sa k Vám budú prihovárať a diskutovať na rozličné témy alebo udalosti spoločenského života.

            Premiérový diel školského podcastu sa bude vysielať 3.2.2023.

            Tešíme sa a držíme palce!

             

          • Sviatok sv. Valentína

          • Náš školský parlament si pripravil milú akciu pri príležitosti dňa zaľúbených sv. Valentína. Žiaci si môžu pripraviť milé Valentínske odkazy pre kamarátov, lásky z inej triedy. Box Vás čaká v suteréne vedľa vrátnice. 14. februára sa box otvorí a odkazy budú rozdané adresátovi.

          • Knižnica u múdrej tety Sovy

          • Naše veľké poďakovanie patrí pani Pavlíne Blaževskej zo spoločnosti O2, vďaka ktorej sme získali finančný príspevok v rámci zamestnaneckého projektu O2 a nazvali ho „Knižnica u múdrej tety Sovy“. Jeho hlavným cieľom bolo zútulnenie knižnice a priľahlého vestibulu a vytvoriť z neho galériu ako vzdelávaciu zónu pre žiakov a na organizovanie rôznych podujatí a aktivít. Do „Galérie múdrej tety Sovy“ sme zakúpili nové linoleum, vymaľovali ju, urobili nové parapety. Priestory Galérie sme už využili na školské kolo literárnej súťaže Šaliansky Maťko a zapožičali ako výstavnú sieň pre výtvarné a keramické práce detí z Centra pre rodinu a deti, ktoré organizovalo Žitnoostrovské osvetové stredisko, za čo sa deti z CRaD prišli poďakovať krásnym kultúrnym programom.