• EKO výlet v Banskej Štiavnici

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa 29.9.2023 vybrali na EKO výlet, ktorého cieľom bolo poznávanie Banskej Štiavnice a jej okolia.

            Najskôr navštívili Geopark v Banskej Štiavnici - unikátny ekosystém, ktorý bol značne poznačený banskou činnosťou. V súčasnosti je územie geoparku zaradené lokality UNESCO, ktoré môžu návštevníci spoznávať na niekoľkých náučno-turistických chodníkoch.

            Ďalšou zastávkou bola ZŠ s MŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach, ktorá sa ako jediná škola na Slovensku pýši bohatou zbierkou dravých vtákov a exotických zvierat. V areáli školy si žiaci pozreli anglickú, japonskú a tropickú záhradu. Táto škola je jedinou školou na svete, kde sa vyučuje a aj klasifikuje predmet Sokoliarstvo a chov koní. Návšteva školy bola ukončená zaujímavou žiackou prednáškou spojenou s ukážkami sokoliarstva a dravých vtákov.

            Banská Štiavnica je krásne historické banícke mesto, a preto žiaci neobišli ani Banské múzeum v prírode. Prezreli si povrchovú expozíciu a potom vybavení plášťami, prilbami a baterkami sfárali do štôlne Bartolomej. Tam ich zaujal gápel na konský pohon, ktorý je jediný stroj - motor od banského výťahu, ktorý sa na Slovensku zachoval.

            Po prehliadke bane nasledovalo doplnenie energie a cesta domov

          • Krúžok moderného tanca

          • Oznamujeme rodičom možnosť prihlásenia detí do nového krúžku moderného tanca.

            Vytlačené prihlášky si môžete vyzdvihnúť u p. vychovávateľky Dudovej.

          • Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ

          •  

            Nesmrteľný príbeh o stretnutí pilota a Malého princa v rozľahlej púšti si od svojho vzniku získal srdcia miliónov ľudí a dnes i srdiečka našich žiakov v Divadle Jána Palárika v Trnave.

            Malý princ, rozprávková, drobná bytosť, prichádza na našu planétu zo vzdialených vesmírnych svetov, aby sa stretol s autorom príbehu o ňom a zjavil mu tajomstvo svojej podivuhodnej životnej púti. Avšak mu zjaví omnoho viac: tajomstvo čistého srdca, dobra a krásy, priateľstva, prekonávajúcom osamelosť a umenia získať si lásku ľudí.

            Rozprávka v réžii talentovaného bábkorežiséra Petra Palika ponúkol výnimočný estetický zážitok, ďakujeme

          • Obyčajná streda

          • Obyčajná streda poňatá neobyčajne:

            - 4.A takto krásne pracovala na hodine prirodovedy - jedna skupinka polievala rastlinky a tá druhá trhala burinu

            - 5. oddelenie ŠKD: Deň čokolády

          • EKO

          • Triedy 4.A a 4.B v EKO tematike pokračovali i nasledujúci deň po výlete v Dropie. Pani Kolarovská (4.A) našej škole priniesla rastlinky a kríky , ktoré našej škole darovalo Gardencentrum Gabčíkovo - veľmi pekne ĎAKUJEME

            Niektoré deti zase odburinili a od odpadkov očistili ihrisko za budovou školy - skvelá práca, šikovníci!

            Aj takýmto spôsobom si vlastnými silami i s pomocou dobrých ľudí skrášlime náš školský dvor.

          • Výlet v Dropie

          • Prvý školský štvrtok si žiaci všetkých tried štvrtého ročníka užili formou zážitkového výletu v Dropie - strediska environmentálnej výchovy v Zemianskej Olči.

            Krásny, obrovský areál plný rozmanitých aktivít – bol na určitý čas len náš!

            Náučné tabule, pri viacerých sme sa pristavili, staré, majestátne stromy , ktoré nám ponúkali úkryt pred slnkom. Výstava dropa, ale i živé zvieratká , ktoré sme kŕmili, jazero, rozhľadňa, altánky, detské ihrisko , senzomotorický chodník , hmyzie hotely … veru, bolo tu čo pozerať!

          • Milí moji kolegovia, naši žiaci a ich rodičia...

          •  

            Onedlho "vypukne" kolotoč školských povinností. Dovoľte mi zaželať nám všetkým v školskom roku 2023/2024 veľa pozitívnej energie, elánu, viac toho dobrého ako zlého, viac úspechov ako sklamaní a dobrej SPOLUPRÁCE.

            Spoločnými silami vieme dokázať každému dieťaťu, že je úspešné, talentované a nadané. Možno nie vo všetkom, ale najmä v tom, čo ho robí šťastným.

            RNDr. Helena Fodorová 

          • Riaditeľské voľno - streda 28.06.2023

          • Riaditeľka Základnej školy, Smetanov háj 286/9, 929 01  Dunajská Streda podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            p o z a s t a v u j e

            prevádzku školy a poskytuje žiakom deň voľna z organizačných a prevádzkových dôvodov.

            v stredu 28. júna 2023.

          • DEŇ RODINY

          • Sobota 10.6. bola neobyčajná, fantastická, rodinná. Počas osláv DŇA RODINY, ktorého organizátorom už 11. rok je naša Základná škola Smetanov háj Dunajská Streda sa stretli učitelia, žiaci, rodičia i priatelia z komunít.

            Program zahájila príhovorom pani riaditeľka RNDr. Helena Fodorová a za Rodičovské združenie pani Orlická a pani Döme. Svojim tancom, spevom a farbami nás potešil DFS KRPČIARIK. Interaktívne predstavenie pre deti Kuchárikovia PEPE a LILI - detská kulinárska šou bolo príjemným spestrením. Za sprostredkovanie ďakujeme pani Janke Kollárikovej z Komunitného centra AKO DOMA. Pozitívnu energiu a perfektnú náladu nám zabezpečila ZUMBA vďaka Klubu telesnej výchovy a športu pod záštitou pani Heleny Czafikovej. O zvýraznenie prirodzenej ženskej krásy a poradenstvo sa postarala pani Helena Antalová a jej tím prostredníctvom dekoratívnej kozmetiky MARY KAY. Detský svet fantázie deťom priblížili Claudi Kukumbergová a Silvia Morafcicová Bučková maľovaním na ich tvár. Malí športoví nadšenci predviedli svoj talent, šikovnosť a nasadenie na jednotlivých stanovištiach. Po ich absolvovaní získali písmenká, z ktorých museli poskladať meno zakladateľa našej školy: PETER SELICKÝ. Zavŕšením celého dňa bola tombola a penová párty vďaka dobrovoľným hasičom z obce Vrakúň.

            O občerstvenie sa postarali rodičia našich žiakov, ktorí priniesli dobroty do bufetu a pán Peter Sanve z Komunity Dunajská Streda, ktorý zabezpečil suroviny a uvaril skvelý guláš za aktívnej pomoci rodiny Francových.

            Za ceny do tomboly ďakujeme:

            • CINEMAX
            • Andrea shop
            • Mc Donalds
            • firma Koloria
            • Matibo - Veľkosklad chovateľských potrieb
            • Buena Coffee House
            • Magdaléna Virágbolt - Kvetinárstvo
            • Ranč u Majky
            • Talianska pekáreň v DS
            • Trilak

            Obrovské poďakovanie patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ Smetanov háj, ktoré nezištne a s láskou zrealizovali tento deň.

            Ďakujeme, že ste s nami strávili tento úžasný deň, ktorý nepokazilo ani pár kvapiek dažďa.

          • Školská športová olympiáda

          • V duchu olympijskej myšlienky zorganizovala naša škola pre svojich žiakov Školskú športovú olympiádu spojenú s oslavami Medzinárodného dňa detí.

            Na športovú plochu sa športovci zoradili za zvukov olympijskej fanfáry a plápolania olympijskeho ohňa a vypočuli si príhovor pani riaditeľky RNDr. Heleny Fodorovej. Potom zástupcovia tried predniesli sľub o dodržiavaní pravidiel súťaženia v duchu fair play a po úvodnej slávnosti začalo športové zápolenie v jednotlivých atletických disciplínach.

            Musíme uznať, že mnohí žiaci predviedli vysoké športové nasadenie, prirodzený talent a zdravú ctižiadostivosť.Na záver športového dňa si malí aj veľkí športovci prevzali diplom a malé občerstvenie.

            Je potrebné poďakovať všetkým vyučujúcim za prípravu a pomoc, najmä p. učiteľke Turilovovej, ako aj žiakom 9. ročníka, ktorí svojou ochotou a spoluprácou prispeli k zdarnému priebehu športovej olympiády.

          • Deň rodiny

          • Milí kolegovia, žiaci, rodičia, priatelia a priaznivci našej školy!

            Srdečne Vás pozývame na 11. ročník tradičného Dňa rodiny.

            Čaká Vás bohatý program plný zábavy, dobré jedlo a skvelá nálada.

            Tešíme sa na Vás!

          • IQ Olympiáda

          • Dňa 15.05.2023 sa v budove Fakulty sociálnych vied Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave konalo regionálne kolo IQ olympiády, v ktorom našu školu reprezentoval Adam Krížek (9.A). Z 80 najlepších postupujúcich študentov základných škôl i gymnázií Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja sa umiestnil na krásnom 60. mieste. Adam, svojou rozvážnou povahou a stoickým prístupom k riešeniu viac či menej ťažkých úloh, si pre nás aj tak absolútnym víťazom.

            GRATULUJEME 

            Samozrejme nemohla chýbať expresná prehliadka Trnavy - Malého Ríma :)

          • Galéria talentov 2023 Banská Bystrica

          •  

            Prinášame vám celkové vyhodnotenie XII. ročníka celoslovenskej online súťaže GALÉRIA TALENTOV 2023. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom srdečne gratulujeme.

            Lorena Stojanovič I.A - I.miesto. ZŠ Smetanov háj D.Streda

            Tomáš Ábrahám III.A - cena riaditeľa školy. ZŠ Smet.háj D.Streda

            Gratulujeme k oceneniu!

          • Deň dvojčiat = Deň spolupráce

          •  

            Cieľom tejto aktivity je formovanie hodnôt, vkusu a kultivovaného správania s dôrazom na obsahový cieľ =  formovanie pomoci, spolupráce medzi žiakmi

            Deň dvojčiat 26.4.2023 (streda) predstavuje výbornú príležitosť pracovať s kompetenčnou integráciou žiaka.  Predstavuje prepájanie rozvíjania kľúčových kompetencií, ako napr. kompetencia komunikačná  & kompetencia učiť sa, prípadne: ako učiť spolužiaka.

            Rozvoj rovesníckeho učenia a spolupatričnosti na základe sympatií a dobrých vlastností osobnosti využitím edukačných metód  rozvoja skupinovej práce, práce vo dvojiciach, či podpory práce v tímových čiastkových úlohách.

            Deň dvojčiat - v tento deň sa kamaráti rovnako učešú, oblečú, vezmú si rovnaký, vkusný, odevný doplnok.

            Ponuka platí aj pre pedagógov :-) 

            Veríme že edukačná aktivita prinesie radosť a hravosť do spolupráce. 

            Školská knižnica & I.stupeň ZŠ 

          • Galéria talentov

          • Milí priatelia,

            do súťaže Galérie talentov sa tento rok prihlásili žiaci z I.stupňa ZŠ. Vo výtvarnej sekcii sa vo výberovom kole ocitli dvaja kandidáti, ktorých dielka postupujú ďalej do súťaže. Je to prvé a druhé miesto. Srdečne gratulujeme!

             

            1. miesto: Lorena Stojanovič  1.A

            2. miesto: Tomáš Ábrahám     3.A 

            3. miesto: Eliška Révayová     1.A

             

            Cena sympatie:  Karin a Alex Rajský

                                       Alexa Ozsvald 

             

            Ďalších účastníkov súťaže oceníme za ich aktivitu, snahu a vnímanie okolia aj umenia zároveň.

            Umelecké dielka vystavíme v budove školy. 

            Školská knižnica ZŠ 

             

             

            "Či už je to dom - hviezdy - alebo púšť .... .To, čo ich robí krásnymi, je neviditeľné! "                                      (Pilot, z Malého princa) 

                                                                              

          • Dotácia na stravu na dieťa od 01.05.2023

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti

            o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“)ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú Vás žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania:  mail: gastrods.smet@dunstreda.sk. a to najneskôr v termíne do 21.04.2023  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie). Návratku musia vyplniť a poslať aj zákonní zástupcovia, ktorí nežiadajú o dotáciu.

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.