• Vianočná besiedka v 2.B

          • Vianoce – čas lásky, pokoja a radosti. Tak by sme mohli charakterizovať tieto nádherné dni naplnené očakávaním, radosťou a láskou.

            21.decembra si deti z 2.B pod vedením triednej pani učiteľky pripravili pre svojich rodičov a starých rodičov vianočnú besiedku. Program bol pestrý, ako na vianočnom stole. Striedali sa básničky, pesničky, deti si zatancovali a aj upiekli vo vianočnej pekárni medovníčky.

            Rodičia aj starí rodičia boli naplnení dojatím z krásnej a dojímavej atmosféry. ❤️🎅🌲❄️🎁

          • Ďakovný list

          • V mene pána riaditeľa spoločnosti Metrans /Danubia/, a. s., Ing. Petra Kissa, nás 20.12.2023 poctila návštevou p. Magdaléna Kaczová, aby prevzala od riaditeľky školy, RNDr. Heleny Fodorovej, ďakovný list za nezištnú pomoc a podporu našej školy.

            Ďakujeme ❤️

          • Vy rozhodujete, my pomáhame

          • 📣📣 SUPER SPRÁVA 📣📣

            Dnes sme dostali od p. Rožníkovej, programovej manažérky z Nadácie PONTIS skvelú správu:

            "S radosťou Vám oznamujem, že Váš projekt bol v 14. edícii programu Tesco “Vy rozhodujete, my pomáhame“ zaradený hodnotiacou komisiou medzi tri najlepšie v regióne!

            Postupuje do druhého kola, v ktorom budú o jeho podpore rozhodovať zákazníci.

            Ako?

            Každý zákazník, ktorý od 15. januára do 11. februára 2024, nakúpi v ktoromkoľvek obchode spoločnosti Tesco, dostane po zaplatení jeden hlasovací žetón. Žetón vhodí do hlasovacieho boxu A, B alebo C projektu, ktorý chce podporiť.

            Projekty s najväčším počtom hlasov od zákazníkov získajú v jednotlivých regiónoch podporu vo výške 1300 eur na realizáciu aktivít v priebehu mesiacov marec 2024 až august 2024. Projekty umiestnené v hlasovaní zákazníkov na 2. mieste získajú podporu v hodnote 600 eur, projekty umiestnené na 3. mieste 300 eur."

            Pevne veríme, že sa nám spoločnými silami podarí zrealizovať náš projekt "Záhrada, ktorá spája" a pre našich žiakov vytvoríme priestor, ktorý tak chýba v areáli školy.

            O detailoch projektu Vás všetkých budeme podrobnejšie informovať.

          • Vianočný futbalový turnaj

          • Dňa 19.12.2023 sme na škole opäť športovali . V kategórii A si zmerali sily piataci, šiestaci a siedmaci. Bolo to veľmi vyrovnané a v skóre vyhrali žiaci 6.B triedy. V kategórii B bojovali ôsmaci a deviataci, a tú vyhrali žiaci 9.B. Všetci chlapci spolupracovali, bojovali ako jeden tím a spolužiaci ich nahlas podporovali.

            Prvý ročník Vianočného futbalového turnaja mal medzi žiakmi veľmi silnú odozvu a úspech. Myslíme, že sme práve začali novú tradíciu na škole.

            Gratulujeme všetkým - víťazom aj porazeným!

          • ZBER MALÝCH ELEKTROSPOTREBIČOV A BATÉRIÍ

          • Od pondelka 18.12.2023 prebieha v rámci projektu ElektroodpadDopad na našej škole ZBER MALÝCH ELEKTROSPOTREBIČOV A BATÉRIÍ. Vo vestibule školy sú umiestnené dve zberné nádoby.

            Do nerezového boxu na zber malého elektroodpadu môžete dávať pokazené alebo nepotrebné elektrospotrebiče napr. kalkulačky, mobily, holiace strojčeky, fény, kulmy a žehličky na vlasy, rýchlovarné kanvice, mixéry, stolové lampy , malé rádiá , fotoaparáty , kamery, nástroje pre domácnosť (vŕtačky, skrutkovače), elektrické zubné kefky ... a všetko čo sa zmestí do kontajnera.

            Väčšie elektrospotrebiče (staré televízory, mikrovlnky, chladničky ...) je možné odovzdať len po dohode.

            Plastový tubus je určený na zber použitých prenosných batérií (okrem autobatérií).

            Odvoz a recykláciu vyzbieraného elektroodpadu zabezpečuje spoločnosť SEWA a.s., ktorá je hlavným sponzorom projektu ElektroodpadDopad organizovaného o.z. CEEV Živica.

            Naša škola má možnosť podľa množstva vyzbieraného elektroodpadu získať rôzne športové potreby (napr. lopty na futbal a volejbal , švihadlá, lietajúce taniere, bedmintonový set , volejbalovú sieť ...).

            Tí našikovnejší budú odmenení Envirokupónom a inými cenami

            Za každý vyzbieraný kilogram elektroodpadu vopred ďakujeme .

          • Vianočný výchovný koncert

          • 18.12.  sa žiaci našej školy spolu s triom Harmonia Serafica vydali na hudobnú cestu vianočnou Európou.

            V rámci vianočného výchovného koncertu sme sa dozvedeli v ktorej krajine "vynašli" vianočný stromček , kde vznikla pieseň Tichá noc , odkiaľ k nám "priplával" kapor . Aké sú vianočné jedlá vo Francúzsku , Nemecku , Anglicku a aké u nás .

            Ktorí skladatelia písali vianočné skladby a piesne a aké sú slovenské najznámejšie koledy.

          • Vianočné trhy

          • Naša škola v týždni od 11.12. do 15.12. rozvoniavala tou pravou vianočnou atmosférou prostredníctvom tradičných vianočných trhov

            Žiaci zo všetkých tried 2. stupňa si pripravili svoje stánky, v ktorých ponúkali rodičom, učiteľom, ale i medzi sebou, tradičné ozdoby na stromček, ikebany, svietniky či iné dekorácie, ktoré predtým vyrobili sami, alebo s pomocou svojich rodičov či učiteľov.

            Žisci svoje výrobky predávali a získavali peniažky do triedneho fondu, ktoré počas školského roka určite využijú. Týmto spôsobom tak rozvíjali svoju finančnú gramotnosť priamo v praxi

            Vo vianočnom bufete Rodičovského združenia boli na zahryznutie prichystané sladké medovníky, perníčky, mafiny, či oblátky a smäd zase zahasil vianočný punč alebo čaj.

            Tí, čo navštívili školské vianočné trhy si odniesli peknú ručne vyrobenú vianočnú ozdôbku na stromček, perníček, venček či svietnik na štedrovečerný stôl či ligotavý zvonček na dvere. Všetky výrobky boli vyrobené s láskou a svojich majiteľov určite zahrejú pri srdiečku a aj takouto formou prinesú do rodín pokoj a radosť, ktorú v týchto dňoch potrebujeme najviac.

            Ďakujeme žiakom, učiteľom, rodičom i Rodičovskému združeniu, konkrétne p. Döme a p. Orlickej za pomoc a energiu, ktorú vložili do tejto krásnej akcie.

          • Melódia ukrajinskej duše

          • Dnes sa naši ukrajinskí spolužiaci zúčastnili krásnej oslavy ukrajinských piesní a básní s názvom "Melódia ukrajinskej duše" pod záštitou n.o. Adventim v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou ADVENTIM.

            Medzi pozvanými bol i p.primátor mesta Dunajská Streda, JUDr. Zoltán Hájos, viceprimátori mesta Dunajská Streda, členovia súboru Charkovského národného divadla, opery a baletu i s jeho zástupcom p. M. Lysenkom a samozrejme ukrajinské deti zo škôl v Dunajskej Strede.

            Program zahŕňal rôzne kreatívne súťaže a medzi ocenenými bola i naša Vira Yehorova z 9.A triedy, ktorá všetkých očarila svojím spevom i výtvarným talentom. Okrem nej i Olena Yehorova a Daria Koval z triedy 9.A, nakreslili obrázky k dnešnému sviatku.

            Tešíme sa z dnešného dňa plného pozitívnych emócií a nádherných zážitkov.

          • YPSILON

          • Dňa 7.12.2023 sa na našej škole konala celoslovenská súťaž zo slovenského jazyka a literatúry s názvom YPSILON - Slovina je hra. Do súťaže sme sa zapojili po tretíkrát, zúčastnilo sa jej 52 žiakov našej školy. V súťaži majú žiaci vypracovať test zostavený z hravých úloh tak z gramatiky, ako aj z literatúry, takto si preveria a zároveň preukážu svoje vedomosti z predmetu slovenský jazyk a literatúra. Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich účasť, pani učiteľkám a pánovi učiteľovi za prípravu. Veľká vďaka patrí aj Združeniu rodičov školy, ktoré prispelo zaplatením časti účastníckeho poplatku do tejto súťaže. Veríme, že si naši žiaci ešte viac obľúbia predmet slovenský jazyk a literatúra. Tešíme sa na Vás aj na budúci rok!

          • Svätý Mikuláš

          • Svätý Mikuláš v sprievode anjela a čertov navštívil našu školu, aby odmenil dobré deti sladkosťami. A naozaj, všetky deti boli poslušné !

            Žiackemu parlamentu ďakujeme za organizáciu výnimočného dňa

          • ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          •  

            Vraví sa, že radosť rozdávaním rastie a to isté platí i pre lásku.

            Preto sme sa i v tomto roku zapojili do projektu “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok".

            Od 29.11.2023 do 1.12.2023 žiaci spolu s vyučujúcimi vložili do krabičiek voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, hudobné, čitateľské, ale i mnohé iné drobnosti.

            V piatok 1. decembra odniesli naši deviataci všetky krabičky kontaktnej osobe zodpovednej za projekt.

            Veríme , že darčeky potešia a dúfame, že prinesú radosť, vyčaria úsmevy na tvárach seniorov, ktorí najmä v týchto časoch potrebujú našu lásku a pozornosť.

            ĎAKUJEME

          • Deň otvorených dverí na Strednej odbornej škole technickej na Kračanskej ceste v Dunajskej Strede

          • Dňa 5. 12. 2023 sa niektorí žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili dňa otvorených dverí na Strednej odbornej škole technickej na Kračanskej ceste v Dunajskej Strede. V priestoroch školy nás vrúcne vítala pani riaditeľka, porozprávala o možnostiach štúdia a odboroch. Následne nás pracovníci školy zaviedli na odborné vyučovanie, kde naši žiaci boli priamymi svedkami odbornej výuky v dvoch odborných učebniach. Po exkurzii v škole nasledovala najzaujímavejšia časť dňa, a to návšteva firmy Wertheim, s ktorou má táto stredná škola zmluvu o duálnom vyučovaní. Vo firme sme videli výrobné haly, výrobu pomocou CNC strojov a robotov. Deň sa končil prehliadkou školských dielní, kde sme mohli nahliadnuť do praktickej výuky na škole. Z exkurzie si naši žiaci odniesli mnoho zážitkov a zaujímavostí. Ďakujeme Strednej odbornej škole za výbornú organizáciu a príjemnú atmosféru.

          • Florbal - 2. miesto

          •  

            Šikovní žiaci našej školy 29.11.2023 vybojovali 2. miesto vo florbalovom turnaji.

            Žiakom ďakujeme za reprezentáciu a prajeme ešte veľa športových úspechov

          • Vianočné trhy v Rakúsku

          •  

            Žiaci 8. a 9. triedy mali neuveriteľný zážitok pri návšteve čokoládovne v Rakúsku, kde videli proces výroby čokolády od začiatku až po finálny výrobok.

            Počas návštevy čokoládovne sa študenti dozvedeli o histórii čokolády a mali možnosť ochutnať rôzne druhy čokolády a pralín.

            Následne sa žiaci vybrali na prehliadku vianočných trhov, kde ich očarila atmosféra plná vôní vianočných špeciálov a ručne vyrobených darčekov.

            Vianočné trhy v Rakúsku ponúkali pestrosť remeselníckych výrobkov, od tradičných ozdôb až po lahodné jedlá a nápoje.

            Študenti mali príležitosť vidieť tradičné vianočné ukážky, ako sú výroba vianočných ozdôb a tradičných pečení.

            Táto skvelá skúsenosť im umožnila nielen spoznať kultúru Rakúska, ale aj lepšie porozumieť významu tradičných sviatkov.

            Atmosféra na vianočných trhoch bola plná radosti a očakávania, čo vytvorilo nezabudnuteľnú atmosféru pre túto skupinovú návštevu.

            Táto výletná skúsenosť nechala na žiakoch nezmazateľný dojem a poskytla im možnosť spojiť sa s kultúrou a tradíciami inej krajiny.

            Po návrate z Rakúska mali žiaci plné hlavy nových zážitkov a poznatkov, ktoré im otvorili obzory a posilnili ich vzťah k iným kultúram.

          • ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          •  

            Vraví sa, že radosť rozdávaním rastie a to isté platí i pre lásku.

            Preto sme sa i v tomto roku zapojili do projektu “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok".

            Od 29.11.2023 do 1.12.2023 žiaci spolu s vyučujúcimi vložia do krabičiek voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, hudobné, čitateľské, ale aj mnohé iné drobnosti.

            V piatok 1. decembra všetky krabičky odnesieme kontaktnej osobe zodpovednej za projekt (darčeky môžete priniesť ešte aj v tento deň, v doobedňajších hodinách).

            Veríme , že darčeky potešia a dúfame, že prinesú radosť, vyčaria úsmevy na tvárach seniorov, ktorí najmä v týchto časoch potrebujú našu lásku a pozornosť.

            ĎAKUJEME

          • PASOVANIE PRVÁKOV

          •  

            Milou tradíciou našej školy je, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých" žiakov, a práve preto sme sa stretli dňa 23.11.2023 v koncertnej sále Základnej umeleckej školy v Dunajskej Strede. Svoju šikovnosť a múdrosť predviedli prváci v krátkom programe a následne zložili sľub prváka, ktorým sa oficiálne zapísali do veľkej školskej rodiny ZŠ na ulici Smetanov háj v Dunajskej Strede. Pani riaditeľka a pani zástupkyňa boli nadšené keď videli, čo všetko sa už naučili. Preto ich slávnostným mečom pasovali za prvákov a pani učiteľky triedne odovzdali každému žiakovi Pamätný list z tohto krásneho dňa.

            Ako sa na dobrú oslavu patrí, ani tu nesmela chýbať zábava v podobe tanca a spevu, ktorú prváčikom pripravili starší žiaci.

            Všetkým prvákom želáme veľa zdravia, úsmevov a úspechov v škole!

          • Žitnoostrovská divadelná tvorivá dielňa

          • V rámci projektu IV. Kreatívne na Osvete III. Divadlo od A po Z - Žitnoostrovská divadelná tvorivá dielňa, sa 23.11.2023 zrealizovala tvorivá dielňa pre žiakov a členov dramatického krúžku,

            ako aj ich pedagógov a my sme boli jej súčasťou

            Získali sme tak jedinečnú príležitosť zažiť a potešiť sa tvorbu divadelných bábok

            Zaujímavé rozprávanie, praktická zručnosť a pozvania k ďalším prezentáciám – aj to si mohla odsledovať naša talentovaná výtvarníčka a žiačka Yelizaveta Zaverukha zo 7.A triedy.

            Ďakujeme usporiadateľom a pani Alžbete Ághovej za praktickú prednášku.

          • Habibi Junior

          • Dňa 22.11.2023 sa pod záštitou Trnavského samosprávneho kraja a Žitnoostrovského osvetového strediska na pôde našej školy uskutočnilo kultúrno-tanečné predstavenie tanečnej skupiny Habibi Junior.

            Zo srdca ďakujeme účinkujúcim za krásne a farebné vystúpenie a deťom z ŠKD za návštevu a chuť tancovať. Veríme, že sa častejšie budeme stretávať pri podobných podujatiach v Základnej škole Smetanov háj

          • Majstrová vo futsale

          • Gratulujeme!

            Naši žiaci na Majstrovách vo futsale, ktoré sa konali 22.11.2023 pod záštitou Súkromného centra voľného času Dunajská Streda, získali krásne 3. miesto

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy