• ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          •  

            Vraví sa, že radosť rozdávaním rastie a to isté platí i pre lásku.

            Preto sme sa i v tomto roku zapojili do projektu “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok".

            Od 29.11.2023 do 1.12.2023 žiaci spolu s vyučujúcimi vložia do krabičiek voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, hudobné, čitateľské, ale aj mnohé iné drobnosti.

            V piatok 1. decembra všetky krabičky odnesieme kontaktnej osobe zodpovednej za projekt (darčeky môžete priniesť ešte aj v tento deň, v doobedňajších hodinách).

            Veríme , že darčeky potešia a dúfame, že prinesú radosť, vyčaria úsmevy na tvárach seniorov, ktorí najmä v týchto časoch potrebujú našu lásku a pozornosť.

            ĎAKUJEME

          • PASOVANIE PRVÁKOV

          •  

            Milou tradíciou našej školy je, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých" žiakov, a práve preto sme sa stretli dňa 23.11.2023 v koncertnej sále Základnej umeleckej školy v Dunajskej Strede. Svoju šikovnosť a múdrosť predviedli prváci v krátkom programe a následne zložili sľub prváka, ktorým sa oficiálne zapísali do veľkej školskej rodiny ZŠ na ulici Smetanov háj v Dunajskej Strede. Pani riaditeľka a pani zástupkyňa boli nadšené keď videli, čo všetko sa už naučili. Preto ich slávnostným mečom pasovali za prvákov a pani učiteľky triedne odovzdali každému žiakovi Pamätný list z tohto krásneho dňa.

            Ako sa na dobrú oslavu patrí, ani tu nesmela chýbať zábava v podobe tanca a spevu, ktorú prváčikom pripravili starší žiaci.

            Všetkým prvákom želáme veľa zdravia, úsmevov a úspechov v škole!

          • Žitnoostrovská divadelná tvorivá dielňa

          • V rámci projektu IV. Kreatívne na Osvete III. Divadlo od A po Z - Žitnoostrovská divadelná tvorivá dielňa, sa 23.11.2023 zrealizovala tvorivá dielňa pre žiakov a členov dramatického krúžku,

            ako aj ich pedagógov a my sme boli jej súčasťou

            Získali sme tak jedinečnú príležitosť zažiť a potešiť sa tvorbu divadelných bábok

            Zaujímavé rozprávanie, praktická zručnosť a pozvania k ďalším prezentáciám – aj to si mohla odsledovať naša talentovaná výtvarníčka a žiačka Yelizaveta Zaverukha zo 7.A triedy.

            Ďakujeme usporiadateľom a pani Alžbete Ághovej za praktickú prednášku.

          • Habibi Junior

          • Dňa 22.11.2023 sa pod záštitou Trnavského samosprávneho kraja a Žitnoostrovského osvetového strediska na pôde našej školy uskutočnilo kultúrno-tanečné predstavenie tanečnej skupiny Habibi Junior.

            Zo srdca ďakujeme účinkujúcim za krásne a farebné vystúpenie a deťom z ŠKD za návštevu a chuť tancovať. Veríme, že sa častejšie budeme stretávať pri podobných podujatiach v Základnej škole Smetanov háj

          • Majstrová vo futsale

          • Gratulujeme!

            Naši žiaci na Majstrovách vo futsale, ktoré sa konali 22.11.2023 pod záštitou Súkromného centra voľného času Dunajská Streda, získali krásne 3. miesto

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          •  

            Dňa 22.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku.

            Umiestnenia:

            Kategória 1A:

            1. miesto: Zara Šmeringová 7.B

            2. miesto: Viktor Baranyai 7.B

            3. miesto: Helena Manduchová 7.B

            Yelizaveta Zaverukha 7.A

            Kategória 1B:

            1.miesto: Lara Szolgay 9.A

            2. miesto: Oleksandr Markov 9.A

            3.miesto: Dominik Juraj Bajcár 8.B

            Srdečne blahoželáme!

          • Študentská literárna tvorba

          • Študentská literárna tvorba dostala zelenú!

            Na školskú výzvu pripraviť si vlastné literárne dielka k prezentácii neváhalo zareagovať niekoľko aktívnych žiakov. Svoje tvorivé pero nabrúsilo päť žiakov základnej školy Smetanov háj, a veruže „im to písalo“ jedna radosť!

            Nikolas Cserepes z 9.A napísal báseň - NOČNÁ OBLOHA. Bola plná opisov tajomnej oblohy, s hviezdami nad hlavou, vo večnom tanci života....krásny opisný prejav!

            Irisz Feketeová z triedy 7.B prekvapila epickým dielkom zo súčasnosti - PIZZÉRIA, s prvkami reportáže a publicistického štýlu. Sprostredkúvala fakty aj subjektívny uhol pohľadu jedného príbehu (reportážny aj hovorový štýl hlavnej hrdinky) .

            Marcus Gódány z 9.A priniesol predvianočnú náladu básňou VIANOCE. Vedel v nej zachytiť očakávanie, radosť, atmosféru a nebál sa stáť si za svojim vnímaním rodinnej a osobnej pohody – pekné načasovanie pre komunikácie s okolím.

            Kristína Kovářová z 9.A prekvapila vlastnou metamorfózou na knihu "Malý princ od Antoine de Saint-Exupéry. Fiktívny rozhovor, zamýšľanie sa nad vzťahovými otázkami, pootvorenie emocionálneho sveta....to všetko sa trblietalo v básni BALADA O RUŽI. Baladická forma len podčiarkla vkus a náladu diela.

            Zara Šmeringová zo 7.B priniesla vlastnú LEGENDU O KYSERIUSSOVI. Výborné opisy miesta udalostí, opisy chápania a konania postáv, ich vymyslený zaujímavý vlastný jazyk, názvy miest, mien postáv, nečakané situácie......skrátka krásna fantasy literatúra.

            Dielo bolo korunované vlastnou ilustráciou na dobovom papieri.

            Skvelý začiatok pracovať na písaní legiend, bájí, epopejí, detektívok či historických príbehov. Svojou prepracovanosťou dielka a talentom, získala 1. miesto v tohtoročnej vlastnej literárnej tvorbe. Gratulujeme!!!

            Všetkým zúčastneným a aktívnym žiakom sme venovali drobné ceny, ale predovšetkým pozornosť, akým spôsobom pracovať na rozvoji svojho talentu ďalej! Želáme veľa zdaru!

            Tvorbu študentov radi podporíme absolvovaním "Rozprávačskej tvorivej dielne" v Gymnáziu M. R. Štefánika v Šamoríne.

            Gratulujeme každému, kto vo svojom voľnom čase pracuje so svojimi talentami a rozvíja tvorivú umeleckú radosť.

          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          •  

            Dňa 15.11.2023 reprezentoval našu školu v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C žiak 9.A triedy Daniel Both.

            K získaniu 3. miesta mu srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Projekt ElektroodpadDopad

          • V októbri (23. - 25.10.2023) sa žiačky Írisz Feketeová a Zara Šmeringová zo 7.B spolu s p. uč. Ing. Veronikou Brezovickou zúčastnili školenia vo Vzdelávacom centre Zaježová.

            Školenie bolo súčasťou výchovno-vzdelávacieho projektu ElektroodpadDopad a prípravou na ročný program, ktorého sa naša škola už v tomto školskom roku zúčastní.

            Organizátorom vzdelávania bolo občianske združenie CEEV Živica v spolupráci s firmou SEWA a. s.

            Okrem exkurzie vo firme ZEDKO v Banskej Bystrici spracúvajúcej elektroodpad bolo hlavným cieľom kurzu nadobudnúť základné teoretické vedomosti o životnom cykle elektroodpadu a ukázať možnosti prípravy a realizácie informačnej kampane a rovesníckeho vzdelávania v problematike elektroodpadu.

            Naša škola chce byť nielen Zelená, ale chce vychovávať žiakov, ktorí budú myslieť EKOlogicky s prihliadnutím na ochranu životného prostredia.

          • Vojna je zlá

          • Dňa 16.11.2023 sa žiaci 9.A a 9.B na pôde našej školy zúčastnili prednášky o nástrahách terorizmu a fake news. Prednášku viedol p. Ing. Jozef Schwartz, predseda Židovskej náboženskej obce Dunajská Streda.

            Cieľom prednášky bolo rozvíjať u žiakov kritické myslenie a upozorniť ich na hrozby, ktoré prináša šírenie falošných správ, ktoré na nás číhajú najmä na internete a sociálnych sieťach. Vymyslené správy s prvotným cieľom ohúriť čitateľa sú zostavované tak, že len dôkladnou analýzou môže žiak dospieť k záveru, že im netreba veriť a je potrebné brániť sa proti nim.

            Žiaci sa počas prednášky aktívne zapájali do diskusie, dozvedeli sa aký je rozdiel medzi fake news, dezinformáciami a propagandou a aké je v dnešnej dobe jednoduché manipulovať s pravdou.