• Halloween

          • V piatok 27.10. 2023 posledný deň pred jesennými prázdninami si žiaci 1. a 2. stupňa pripomenuli Halloween. Do školy prišli strašidelne nalíčení alebo v maskách a v kostýmoch. Žiaci sa na vyučovacích hodinách v rámci multikultúrnej a regionálnej výchovy oboznámili so sviatkom Halloween, ktorý je oslavovaný v anglicky hovoriacich krajinách a porovnávali ho s naším "dušičkovým obdobím".


            Priali sme si, aby u nás v škole všetko dýchalo príjemnou strašidelnou a veselou atmosférou. Preto sme tento rok vyhlásili súťaž o najkrajšiu halloweensku výzdobu triedy. Žiaci usilovne pracovali a skrášľovali svoje triedy v snahe vyhrať túto súťaž a získať veľkú sladkú odmenu. Určiť víťaza však nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec porota rozhodla a stanovila nasledovné poradie tried:

            I. stupeň:

            1. miesto: 4.A

            2. miesto: 4.C

            3. miesto: 2.B

            II. stupeň:

            1. miesto: 5.B

            2. miesto: 9.A

            3. miesto: 7.B

            Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za ich snahu vytvoriť nádhernú originálnu atmosféru vo svojich triedach.

            Sviatok Halloween má svoj pôvod v Írsku, kde Kelti už stovky rokov koncom októbra oslavovali sviatok „mŕtvych-neživých“. Signalizoval koniec úrody a začiatok zimy. V novembri sa Keltom zásoby znížili a nastávala zlá doba. Práve podľa keltských tradícií sa v noci na prvého novembra vracali domov duše mŕtvych a hľadali svojich príbuzných, preto im v oknách nechávali vydlabané repy so sviečkami, aby im posvietili na cestu. Chceli sa však vyhnúť, aby do ich tiel nevošli zlí duchovia, tak si maľovali tváre a prezliekali sa do starých šiat.

          • Účelové cvičenie

          • Každý rok musia žiaci 2. stupňa absolvovať 2x do roka teoretickú i praktickú časť účelového cvičenia. Skôr narodení túto akciu poznajú ako "branné cvičenie". Tak tomu bolo i 24. a 26. 10. 2023.

            Žiaci získavali vedomosti a zručnosti z piatich predmetov: Civilná ochrana, Zdravotná príprava, Dopravná výchova, Pohyb a pobyt v prírode a Výchova k bezpečnému správaniu. Následne v praktickej časti účelového cvičenia preukázali teoretické vedomosti testom alebo praktickými ukážkami na stanovištiach.

            Zodpovední pedagógovia za "Zdravotnú prípravu" vysvetlili ako dávať umelé dýchanie a masáž srdca a názorne ukázali techniku umelého dýchania a masáže srdca. Žiakom bola vysvetlená prvá pomoc pri rôznych druhoch krvácania, názorne bola ukázaná obväzová technika.

            V oblasti "Pohyb a pobyt v prírode“ boli žiaci oboznámení

            so spôsobom určovania svetových strán podľa prírodných javov, orientáciou v teréne podľa mapy a orientáciou v teréne podľa buzoly. Na záver mali vytvoriť improvizované nosidlá a ich funkčnosť mal preveriť prenos raneného.

            V časti "Dopravná výchova" sa žiaci oboznámili s dopravnými značkami, dopravnými predpismi, križovatkami a osvojovali si správanie v rozličných dopravných situáciách.

            V rámci "Civilnej ochrany" si žiaci preverili svoju fyzickú zdatnosť v hode granátom a orientačnom behu.

            Žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ účelového cvičenia

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Mediálna gramotnosť je súčasťou školského vzdelávania prostredníctvom používania interaktívnych aj informačných médií počas vyučovania. Našou úlohou, na pôde školy, je pripraviť ich na prácu v online prostredí a upozorniť na základné pravidlá a orientáciu. Rozprúdiť v žiakoch potrebu kritického myslenia, pýtania sa, a potrebu overovania si odpovedí a faktov.

            Témou podujatia 23.10.2023 bola otázka : Ako rozpoznať hoaxy a ako sa dobrať pravdy?

            V nadväznosti na motivačné úsilie Národného inštitútu vzdelávania a mládeže, sme v projekte Medzinárodného dňa školských knižníc, pripravili prednášku, debatný kruh a prezentáciu zohľadňujúcu vek detí, témy a tradičné, etické hodnoty. Podujatie pripravili: vedúca školskej knižnice v súčinnosti s celoslovenským projektom - Mgr.Marta Gerhátová a pedagóg informatiky v ZŠ pán Szilárd Stanga. Kreativita, rozlišovanie, bezpečnosť a vzdelávanie, mali a majú za cieľ podporiť pozitívny vzťah k školskej knižnici, ku knihe a k samotnému čítaniu žiakov.

          • Testovanie športového talentu v 3.A.

          • 25. októbra sme zrealizovali testovanie k identifikácii športového talentu v triede 3.A.

            Tešíme sa výsledkom našich tretiakov!

            Chceli by sme vyzdvihnúť športový výkon Matúša Bubáka a udeliť mu pochvalu za vynikajúce výsledky!

            Ďakujeme našim pomocníčkam z 8.B za pomoc v testovaní.

          • Kultúrny program venovaný starým rodičom

          • 24.10.2023 - Nádherný zážitok svojim starým rodičom poskytli deti zo školského klubu ZŠ Smetanov háj. Pre svojich starkých pripravili recitačné, hudobné i divadelné vystúpenie. Spoločne si tak spríjemnili jesenné popoludnie a na záver im popriali veľa zdravia.

            Veľmi pekne ďakujeme pani vychovávateľkám za trpezlivosť pri nácvikoch detí, za krásnu výzdobu jedálne i za celkovú realizáciu podujatia .

          • Sadenie stromčekov

          • Zástupcovia jednotlivých ročníkov dostali prednášku od najmladších členov kolégia zelenej školy a potom sme sa mohli pustiť do sadenia ročníkového stromu. Táto pekná akcia sa konala v rámci projektu Zelená škola. Ovocné stromy sú zasadené a teraz sa o ne budeme vzorne starať. Tešíme sa na úrodu!

            Okrem toho sme realizovali aj dosev trávnika kvitnúcou lúčnou zmesou. Počasie nám praje a veríme, že sa trávička ujme a na jar sa budeme učiť na našej voňavej lúke.

          • Testovanie športového talentu žiakov

          • 17. októbra sa konalo testovanie k identifikácii športového talentu žiakov 1. A a 1. B, tzv. Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ.

            Testovanie (vo všetkých predmetoch) je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu. Toto testovanie je svojím zameraním špecifickou nadstavbou s cieľom poradiť, pomôcť a nasmerovať deti tak, aby mohli čo najlepšie využiť vrodené predpoklady. Zároveň nasmerovať deti na športy, v ktorých môžu uplatniť vrodené predpoklady a nadanie. Pre športový výkon v dospelosti v akomkoľvek športe ako aj pre správny (zdravý) vývoj dieťaťa je rozhodujúca všestranná pohybová príprava v detskom veku a pravidelnosť pohybu. Schopnosť uplatniť sa na základe vrodených predpokladov prináša lepšie výsledky a zároveň zvyšuje motiváciu dieťaťa.

            Testy nie je vhodné nacvičovať za účelom dosiahnutia lepších výsledkov, pretože výstupná informácia (certifikát) sa nezískava na základe výkonu, ale na základe vzájomného vzťahu a prepočtu výsledkov jednotlivých disciplín špecializovanej testovacej batérie.

            Osvedčenie, ktoré dieťa dostane, hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...).

            Tešíme sa výsledkom našich prváčikov!

            Za výraznú pomoc pri testovaní našich najmenších žiakov boli staršie žiačky odmenené sladkým zákuskom

          • Strašidelná halloweenská prespávačka

          • Piatok sa na našej škole konala „strašidelná halloweenská prespávačka“ a bola to veľká zábava!

            Diskotéka v maskách, nočné blúdenie školou, maškrtenie v jedálni, schovávačka, premietanie rozprávok a ráno vankúšová vojna. Naši štvrtáci si to veľmi užili!

          • Riaditeľské voľno 02.11.2023 - 03.11.2023

          • R o z h o d n u t i e

             

                        Riaditeľka Základnej školy, Smetanov háj 286/9, 929 01 Dunajská Streda v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov podľa §150 ods. 5

            p o z a s t a v u j e

             

            prevádzku školy a poskytuje žiakom dni voľna

            z organizačných a prevádzkových dôvodov

             

            vo štvrtok 2. novembra 2023

            a v piatok 3. novembra 2023

             

                                                                                                                                                  RNDr. Helena Fodorová

                                                                                                                                                           riaditeľka školy

            Vyučovanie bude pokračovať v pondelok 06.11.2023.

          • Memoriál Istvána Takácsa

          • Dnes sa naši najmenší žiaci zúčastnili na druhom ročníku  Memoriálu Istvána Takácsa, kde vybojovali skvelé druhé miesto. Len jediný gól nás delil od celkového víťazstva na turnaji. Užili sme si nádherný futbalový deň. Ďakujeme chlapci!

            István Takács ako futbalový tréner detí z Dunajskej Stredy a okolia sa profesionálne pričinil o skorú športovú výchovu profesionálnych futbalistov, ktorí svoju kariéru začali v centre voľného času a pokračovali v DAC. S výchovou detí a mládeže sa zaoberal od roku 1977. 

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • V stredu 19.9.2023 sa konal jubilejný XX. ročník okresnej súťaže v prednese slovenskej rozprávky pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas, ktorú každoročne organizuje Trnavský samosprávny kraj spoločne so Žitnoostrovským osvetovým strediskom v Dunajskej Strede.

            Táto súťaž je venovaná pamiatke najväčšieho slovenského zberateľa

            ľudovej slovesnosti a rozprávok, spisovateľa a folkloristu Pavla Dobšinského. Cieľom súťaže je viesť deti a mládež k hlbšiemu poznávaniu slovenskej rozprávky, objavovať s nimi krásy umeleckého slova a tým aj rodnej reči, poskytovať priestor na

            popularizáciu slovenskej rozprávky a starať sa o odborný rast recitátorských talentov. Víťazi jednotlivých kategórií postupujú do celoslovenského kola, ktoré sa uskutočňuje v obci Drienčany neďaleko Rimavskej Soboty, kde Pavol Dobšinský pôsobil ako evanjelický farár a napokon 22. októbra 1885 aj zomrel.

            V okresnom kole našu školu reprezentovali dve žiačky v III. kategórii, ktoré pripravila pani učiteľka Mgr. Zuzana Brathová. Za prednes rozprávky Sklenený zámok od Samuela Reusa získala Soňa Brezovská (9A) získala 2. miesto a za prednes rozprávky

            Kráska a zviera z knihy Veršované rozprávky od Terézie Mešťanovej získala Sophia Anna Ravaszová (8B) 3. miesto.

            Aj keď sme v tomto roku neosadili žiadne prvé miesto, naše žiačky preukázali pekné recitačné výkony a my sa už teraz tešíme na ich prednes pri iných príležitostiach.

          • Dar od c2i s.r.o.

          • Spoločnosť c2i s.r.o. našej škole prostredníctvom Mgr. Mariana Petrika darovala magnetické tabule a stoly, ktoré efektívne skvalitnia a spríjemnia vyučovanie našim žiakom a pracovné podmienky našim pani učiteľkám a vychovávateľkám.

            Ď A K U J E M E

          • Týždeň dobrovoľníctva

          • V rámci aktivít Týždňa dobrovoľníctva nám spoločnosť TESCO prostredníctvom jej zástupcov pomohla s odstránením pichľavých kríkov, ktoré vyrastali tesne pri atletickej dráhe a nakúpili materiál, ktorý bude potrebný na vymaľovanie vestibulu školy.

            Základná škola Smetanov háj Dunajská Streda a rodičia našich Vám za takúto nezištnú pomoc posielajú veľké Ď A K U J E M

          • EKO výlet v Banskej Štiavnici

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa 29.9.2023 vybrali na EKO výlet, ktorého cieľom bolo poznávanie Banskej Štiavnice a jej okolia.

            Najskôr navštívili Geopark v Banskej Štiavnici - unikátny ekosystém, ktorý bol značne poznačený banskou činnosťou. V súčasnosti je územie geoparku zaradené lokality UNESCO, ktoré môžu návštevníci spoznávať na niekoľkých náučno-turistických chodníkoch.

            Ďalšou zastávkou bola ZŠ s MŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach, ktorá sa ako jediná škola na Slovensku pýši bohatou zbierkou dravých vtákov a exotických zvierat. V areáli školy si žiaci pozreli anglickú, japonskú a tropickú záhradu. Táto škola je jedinou školou na svete, kde sa vyučuje a aj klasifikuje predmet Sokoliarstvo a chov koní. Návšteva školy bola ukončená zaujímavou žiackou prednáškou spojenou s ukážkami sokoliarstva a dravých vtákov.

            Banská Štiavnica je krásne historické banícke mesto, a preto žiaci neobišli ani Banské múzeum v prírode. Prezreli si povrchovú expozíciu a potom vybavení plášťami, prilbami a baterkami sfárali do štôlne Bartolomej. Tam ich zaujal gápel na konský pohon, ktorý je jediný stroj - motor od banského výťahu, ktorý sa na Slovensku zachoval.

            Po prehliadke bane nasledovalo doplnenie energie a cesta domov