• Skvalitňovanie prostredia školy

          • Neustále pracujeme na tom, aby sme skvalitňovali prostredie školy. Ďakujeme všetkým, ktorí nám v tom pomáhajú: 

            Mestu Dunajská Streda, OZ Šikovná sova, RZ pri ZŠ Smetanov háj, 

            sponzorom a podporovateľom, ako aj pedagógom a žiakom.

            Na foto: schodisko bočného vchodu pred a po rekonštrukcii so sirôtkami, ktoré zasadili prváčikovia s p. uč. Evkou Bodóovou 🌸

          • Zavádzanie nového kurikula

          • Ministerstvo školstva zverejnilo interaktívnu mapu základných škôl, ktoré začnú učiť "po novom". Mapa je zverejnená na stránke:

            https://vzdelavanie21.sk/mapa-skol/

            Sme veľmi hrdí na to, že sa pridávame k viac ako 400 ďalším školám, ktoré od školského roka 2024/2025 budú s podporou rezortu školstva zavádzať do praxe nové kurikulum.

            Hlavným cieľom zmien v základnom vzdelávaní je dôraz na prepájanie teórie s praxou, zážitkové vyučovanie a skvalitňovanie zručností žiakov.

          • Rovesnícke vzdelávanie

          • Dňa 14.03.2024 žiačky siedmeho ročníka - Írisz Feketeová, Zara Šmeringová, Helena Manduchová, Gréta Pongrácz, Karin Holasová a Liza Zaverukha odovzdali svoje vedomosti o elektroodpade žiakom prímy a sekundy Gymnázia Ladislava Dúbravu v Dunajskej Strede. Na rovesnícke vzdelávanie sa pripravovali pod vedením pani učiteľky Veroniky Brezovickej.Zaujímavou formou sa gymnazisti dozvedeli:- prečo je o elektroodpade potrebné hovoriť,- prečo a ako ho triedime,- čo môže každý z nás urobiť, aby bol jeho dopad na životné prostredie menší.Naše siedmačky získali cenné skúsenosti v prezentovaní svojej práce a zlepšili si svoje komunikačné zručnosti. Za skvelú reprezentáciu našej školy si zaslúžia obrovskú pochvalu. Ďakujeme! ❤️

          • Čítanie so starou mamou

          • Dňa 12.03.2024 (utorok) sa v priestoroch školskej knižnice ZŠ Smetanov háj v rámci témy "Marec, mesiac knihy" pre deti z ŠKD uskutočnilo podujatie "Čítanie so starou mamou" 📚📖Našim milým hosťom bola bývalá pani učiteľka Mgr. Cecilia Pastirová, ktorá si nielen pripravila a pútavo prečítala, ale deti priamo vtiahla do deja klasických rozprávok o Pampúšikovi a o Troch prasiatkach. Bolo to opäť náučne strávené popoludnie v príjemnom kolektíve. Pani učiteľke Pastírovej ďakujeme 🌹♥️🤗.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • V utorok 12.03.2024 naši štvrtáci spoznávali netradičné techniky v rámci Veľkonočných tvorivých dielní v Gallery Nova Žitnoostrovského osvetového strediska. Žiaci nadšene vyrábali, kreatívne tvorili, maľovali a tešili sa z hotových veľkonočných ozdôb 🐇🌸🌿

          • Riaditeľské voľno 5.-8. ročník - 20.03.2024

          • Riaditeľka Základnej školy, Smetanov háj 286/9, 929 01  Dunajská Streda podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            p o z a s t a v u j e

            prevádzku školy a poskytuje žiakom 5.-8. ročníka deň voľna z organizačných dôvodov - Testovanie9 2023

            v stredu 20. marca 2024.

          • Burza kníh 📚📖

          • Milí žiaci-čitatelia!Každú marcovú stredu bude v školskej knižnici prebiehať "Burza kníh"📚📖

            Ak máte knihu, ktorú už máte prečítanú a chceli by ste ju darovať, prineste ju a ponúknite na výmenu.Počas burzy si môžete knižky prelistovať a vezmete si tú, ktorá vás najviac zaujala alebo ktorou chcete potešiť niekoho z vašich blízkych či známych. Kniha určená na výmenu nesmie byť poškodená (dotrhaná, popísaná). Tešíme sa na vás každú stredu od 13.00-13.45 😊

          • Vy rozhodujete, my pomáhame

          • Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí v grantovom programe "Vy rozhodujete, my pomáhame" zahlasovali svojimi žetónmi za projekt našej školy.V rámci regiónu sme sa umiestnili na 2. mieste, čím sme si vyslúžili grant v hodnote 600€. Ďakujeme ❤️

          • Dobrá škola

          • V rámci Školského parlamentu a projektu "Dobrá škola" sme sa stali svedkami výnimočnej spolupráce detí, učiteľov a psychológov. Všeky názory a nápady, ktoré sa objavili počas stretnutia, sú dôležité pre vytvorenie pozitívneho prostredia na našej škole. Spoločne sme hľadali riešenia a formulovali pozitívne prístupy k rozoberaným témam. Tešíme sa na ďalšie opätovné stretnutia, v rámci ktorých budeme pokračovať v našom úsilí o zlepšenie našej školy.

            Diskusia:

            1. Kvalita školských obedov 🍲🍕Diskutovali sme o možnostiach zlepšenia kvality a rozmanitosti ponúkaných jedál.

            2. Zlepšenie hygienických podmienok 🚹🚺 Zvážili sme možnosti, ako môžeme spoločne prispieť k lepšiemu zabezpečeniu hygieny v našej škole, vrátane zlepšenia sanitárnych zariadení a udržiavania ich čistoty a funkčnosti.

            3. Vzťahy medzi učiteľmi a žiakmi 👧👩‍🏫🧑 Diskutovali sme o význame zdravých a podporných vzťahov medzi žiakmi a učiteľmi, ako aj o spôsoboch, ako ich môžeme posilniť.

            4. Klima na škole 🤝Sme si vedomí vplyvu pozitívnej a podpornej atmosféry na výkon a pohodu našich žiakov. Diskutovali sme o spôsoboch, ako vytvoriť priaznivejšie prostredie v škole.

            5. Úloha psychológov - Uznali sme dôležitosť prítomnosti psychológov na škole a ich úlohu pri podpore emocionálneho a duševného zdravia žiakov.

          • 📚 Marec - Mesiac knihy

          • 📚 Marec - Mesiac knihy a čítania: Stretnutie so spisovateľkou Kristinou Baluchovou 📚

            Tento týždeň sme mali výnimočnú príležitosť privítať v školskom klube talentovanú spisovateľku p. Kristinu Baluchovú na našej škole. Jej návšteva bola plná vzrušenia a inšpirácie pre našich žiakov, ktorí sa zúčastnili besiedky a predčítavania jej knihy "Kapitán Padák" a "Záhada na Konci Ulice".📚 Počas besiedky mali deti možnosť položiť pani spisovateľke zvedavé otázky a počúvať jej fascinujúce s originálne odpovede, ktoré im otvorili nový pohľad na tvorbu príbehov.Kristina Baluchová nám darovala úžasné popoludnie plné inšpirácie a tešíme sa čoskoro na ďalšie stretnutia s takýmito talentovanými autormi a prednášateľmi.

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín II. a III. kategória

          • Hviezdoslavov Kubín

            Dňa 28.2.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Súťažili žiaci druhého stupňa v druhej a tretej kategórii. Porota si vypočula 12 úžasných prednesov a rozhodla takto:

            Poézia II. kategória

            1. miesto - Sofia Mytrovciová, V.A

            2. miesto - Andrej Both, VI.A

            3. miesto - Karin Marhefková. VI.A

            Poézia III. kategória

            1. miesto - Karolína Kovářová, IX.A

            2. miesto - František Sebastián Kóša, VIII.B

            3. miesto - Sophia Anna Ravaszová, VIII.B

            Próza III. kategória

            1. miesto - Kristína Kovářová, IX.A

            2. miesto - Lara Szolgay, IX.A

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a žiakom postupujúcim do okresného kola držíme palce!

          • Elektroodpad dopad ♻️

          • Ako iste viete, tento školský rok sme sa prihlásili do celoslovenského projektu Elektroodpad dopad ♻️, ktorého organizátorom je centrum enviromentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s firmou SEWA, ktorá zabezpečuje odvoz elektroodpadu. V októbri sa naše žiačky Írisz a Zara zo 7.B s pani učiteľkou Ing. Veronikou Brezovickou zúčastnili vzdelávacieho kurzu na túto tému v Záježovej🤩.V decembri sme na škole zorganizovali súťaž "Nechcem nový mobil na Vianoce".V mesiaci január a február sme sa zamerali na zber a triedenie elektroodpadu: mobilné telefóny 📱, počítače 💻, práčky, varné kanvice, klávesnice ⌨️, svietidlá, tlačiarne 🖨 sú našou neoddeliteľnou súčasťou. Uľahčujú nám život a vytvárajú viac času pre naše obľúbené aktivity a život bez nich si nevieme ani predstaviť. Nehovoriac o rýchlosti ich vývinu a zdokonaľovania: náš mobilný telefón ešte funguje, avšak už je na trhu krajší, rýchlejší, ľahší a ponúkajú ho „iba“ za euro. 🤔A čo so "starým" mobilom? Ak nenájde nového majiteľa, stáva sa z neho elektroodpad. ☹️V marci ⚘️ nás čakajú tiež skvelé aktivity, o ktorých sa určite dozviete ✅️🔝🍀

          • Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v I. kategórii.

          • Dňa 26.2.2024 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v I. kategórii. Žiaci viacerých tried 1. stupňa sa na recitáciu svedomito pripravili a ich výkony boli odmenené zaslúženým potleskom. Porota zhodnotila prednes a rozhodla o postupe žiakov do okresného kola nasledovne:

            Eliška Révayová, 2.A (poézia) a Francesca Romina Minárik, 4.A (próza).

            Výsledky školského kola:

            Poézia

            1. miesto: Eliška Révayová, 2.A

            2. miesto: Lea Kereková, 4.A

            3. miesto: Oliver Bíró a Filip Bíró, 4.C

            Próza

            1. miesto: Francesca Romina Minárik, 4.A

            2. miesto: Alexandra Ocsovay, 4.C

            3. miesto: Radovan Kolarovský, 4.A

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a oceneným žiakom srdečne gratulujeme!

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

          • Dnes sa žiačka našej školy, Zara Šmeringová zo 7.B triedy zúčastnila okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Súťaž sa konala v Kultúrnom centre v Gabčíkove. Na tejto súťaži sa recitujú slovenské povesti, súťaží sa v troch kategóriách. Zara bola ako siedmačka zaradená do kategórie najstarších žiakov, kde získala diplom za účasť. Recitátorov hodnotila vzácna porotkyňa, pani spisovateľka Marta Hlušíková. S prácou spisovateľky sa žiaci stretávajú v rámci hodín slovenskej literatúry, aj preto bola účasť na tomto podujatí pre nás výnimočná. Ďakujeme organizátorom za perfektnú organizáciu a príjemné prostredie, zažili sme úžasný deň plný zážitkov z prednesu nádherných slovenských povestí. Zare ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme jej veľa úspechov v recitácii aj v budúcnosti.

          • Expert geniality show: Mozgolamy 🧠🏆🎓

          • Aj naši žiaci 9. ročníka sa zúčastnili vedomostnej súťaže, ktorá je výnimočná hneď z niekoľkých dôvodov:

            ✅️ vzbudzuje u žiakov hlbší záujem o rozličné oblasti ľudského poznania a motivuje ich k ďalšiemu poznávaniu,

            ✅️ umožňuje žiakom súťaživou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi,

            ✅️ prispieva k vyhľadávaniu talentovaných žiakov,

            ✅️ učiteľom umožňuje zatraktívniť a skvalitniť vyučovanie.

            Naši TOP EXPERTI:

            Soňa Brezovická 🏆

            Gabriela Panáčková 🏆

            Martin Kočíšek 🏆

            Naši experti:

            Daniel Both 🏅

            Olexandr Markov 🏅

            Sofia Molnárová 🏅

            Kristian Szabo 🏅

          • Úprava školského dvora

          • Aj najstarší žiaci s mladšími vedia spolupracovať 🤝 a "priložiť ruku k dielu". Na hodinách techniky sa takto pravidelne starajú o úpravu školského dvora i parkoviska. Dnes sa nám podarilo vyčistiť časť parkoviska od napadaného lístia, zeminy a drôtu 🍃Touto cestou sa chceme poďakovať aj spoločnosti Municipal Real Estate Dunajská Streda, s.r.o. za súčinnosť a spoluprácu pri odvoze zeleného odpadu 🌿🍂

          • Divadelná hra Chronoškriatkovia

          • V utorok 20.februára sa naši žiaci s pani učiteľkami tešili z divadelnej hry "Chronoškriatkovia" v Bratislavskom bábkovom divadle.

            Chronoškriatkovia sú malí škriatkovia, služobníci Zuba času. Kazia počítače, odfarbujú oblečenie, zošúchavajú značenie na cestách, bláznivo tancujú okolo ohňa. Chronoškriatkov v škole učia, že takto ľudstvu robia veľkú službu. Stačí však málo a svet malého škriatka je v okamihu hore nohami. Sú kazisveti či ekológovia? Toľko uhlov pohľadov na veci menšie ako čiastočky prachu!

            Ďakujeme za rozšírené obzory, zážitky, skvelý príbeh a zábavu!

            Bratislavské bábkové divadlo vzniklo 1.3.1957. Prvou premiérou divadla bola rozprávka "O psíčkovi a mačičke" od Jozefa Čapka. Slávne mená umelcov ako Milan Sládek, Ján Melkovič či Jozef Bednárik, a iní...) zdobia ich spoluprácu a prácu pre detského diváka. Bratislavské bábkové divadlo je čarovný priestor, ktorý má moc viesť ľudí k tolerancii a humanizmu.

          • 🧫🧪🌡Chémia plná farieb🌡🧪🧫

          • Po rokoch na našej škole opäť funguje chemický krúžok, ktorého cieľom je žiakom ukázať, že chémia nie je len nudná veda zo šuflíka. Na spoločných stretnutiach sa nám podarili aj takéto krásne farebné chemické experimenty 🤩

          • Valentínska pošta

          • Valentínska pošta pod záštitou Školského parlamentu každoročne prináša žiakom nedočkavosť a radosť zároveň.

            Roznášanie kamarátskych alebo zaľúbených listov je pre nich špeciálnou akciou, ktorá robí všedný deň neobyčajným. Tento deň je pre nich plný zážitkov, emócií a radosti z prejavov lásky a priateľstva.

            Aj vďaka takýmto aktivitám sa vytvára príjemné a podporujúce školské prostredie medzi žiakmi i učiteľmi.

            Valentínsky deň si užili aj deti v školskom klube.